Lovina dolfijnen safari

Lovina dolfijnen-safari: een grandioze ervaring

Een dolfijnen-safari voor het koraalrif van Lovina in een authentieke houten vissersboot met uitleggers (jukung) is een fascinerende ervaring. De zeer ervaren vissers vertrekken om 06.00 uur vanaf het strand in Kalibukbuk. Het water is dan meestal nog spiegelglad en het vroege tijdstip zorgt ervoor dat u de zon kunt zien opkomen! De organisatie van een dolfijnentocht is geen probleem in Lovina. Op elke hoek van de straat vragen mensen of u mee wilt op een tocht. Maar u kunt ook ’s ochtends vroeg naar het strand gaan. Er is altijd wel plek op een van de boten. Onderhandelen over de prijs heeft geen enkele zin: want alle vissers hanteren dezelfde prijs.

Dolfijn met luchtbellen op het rif van LovinaDe kans dat u dolfijnen te zien krijgt, is zo’n 80-90%. En nog aanzienlijk groter als u de house manager van Villa Bali Breeze vraagt om uw tocht te organiseren. U gaat dan met een zeer snelle metalen motorboot naar open zee, een boot die door haar grote boeggolf en snelheid een onweerstaanbare aantrekkingskracht lijkt uit te oefenen op de dolfijnen. U ziet ze vaak op twee of drie meter afstand naast of vlak voor de boot zwemmen! Deze optie is weliswaar duurder dan een vaartocht met de vissersboten. Maar het voordeel is ook dat u later vertrekt vanaf het strand en weg blijft van de ‘vloot’ van de andere toeristen.

Hoewel er in het hoogseizoen soms wel zo’n vijftig boten om de scholen dolfijnen heen en weer schieten, lijkt het of de dolfijnen er helemaal geen last van hebben, sterker nog: wel lol hebben in het kat-en-muis-spel met de vissers. De afgelopen jaren lijken de aantallen dolfijnen zelfs toe te nemen door de rijkdom aan garnalen en kleine vissen in de Bali Zee. Een dolfijnensafari duurt zo’n twee uur.

De meeste doSpringende dolfijn tijdens dolfijnen-safari Lovinalfijnen in de Bali Zee voor het rif van Lovina behoren tot een kleinere ondersoort van de spitssnuitdolfijn, ook wel spinner genoemd. Die laatste naam danken ze aan hun voorliefde om af en toe hoog uit het water te springen en dan een spinnende beweging te maken om hun lengte-as. Waarschijnlijk doen vooral (jonge) mannetjes dit om indruk te maken op eventuele huwelijkskandidaten. De dolfijnen leven – net als olifanten – in familiegroepen van verschillende vrouwtjes met hun jongen. Vaak zie je kalfjes en moeders zij aan zij tegelijkertijd boven water komen en weer duiken. De Lovina-dolfijnen zijn zo’n 1.30 – 2.00 meter lang, de jongen zo’n 80 – 100 cm. Ze zijn donkergrijs van boven en lichtgrijs op de buik. Aanzienlijk kleiner en donkerder dan de tuimelaars die je in dolfinaria ziet. Langs de rand van de spitse neus tot aan de voorste flipper loopt een zwarte streep. De naam ‘dolfijn’ komt van het Griekse woord delphis, dat ‘vis met baarmoeder’ betekent. Een dolfijn is dan ook, net als een walvis, een zoogdier dat lang onder water kan blijven, maar toch regelmatig boven water moet komen om te ademen door het neusgat boven op de romp.

De grote foto bovenaan deze pagina is gemaakt door onze Nederlandse gast Marjolein Verharen.