Chinese roos in de tuin van Villa Bali Breeze Lovina

Volop vogels en vlinders in tropische tuin

De villa en het guest house liggen in een grote, weelderige, tropische tuin. Op verschillende plekken afgewisseld met waterpartijen en vijvers met vissen en het hele jaar door bloeiende, fascinerende lotusbloemen. Met dat water kunnen de tuinmannen ervoor zorgen dat Villa Bali Breeze ook in de droge tijd een groene oase blijft.

In de tuin staan allerlei soorten palmen, bloeiende struiken en vruchtbomen (bijvoorbeeld cashews, mango’s en kokospalmen). Aan één kant gaat de tuin geleidelijk over in de door ons teruggebrachte jungle, die steil afloopt naar een riviertje in het ravijn. Vanaf de veranda aan de zijkant van het huis kunt u bijvoorbeeld een voor Balinezen heilige, dikke waringin ontdekken, een treurvijg (Ficus benjamina – bij ons bekend als kamerplant) met kleine bladeren en lange luchtwortels. De tuin en jungle zijn een paradijs voor heel veel vogels, zoals bijeneters, ijsvogels, wevers, (nacht)zwaluwen en kleurige inheemse zangvogels. Maar de planten en bomen worden ook druk bezocht door prachtige vlinders.

En dan hebben we ook nog kleine rijstveldjes gecreëerd, waarin in de regentijd (november-maart) een lokale, traditionele rijssoort wordt geteeld. Prachtig om de rijst te zien uitgroeien van groene sprietjes in het water tot de dicht uitgegroeide volwassen rijstplant met de lange aren vol zaad, waar grote groepen vogels op af komen. Wij vinden dat prima. Echte boeren doen uiteraard juist alle mogelijke moeite om die vogels te verjagen.